NASZE PIWA

Powstające w naszym lokalu piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane. To kontynuacja restauracyjnej misji dostarczania nieprzetworzonych produktów najwyższej jakości. W sprzedaży mamy … gatunki piwa: pils, pszeniczne, marcowe, extra special bitter.

a

Piwa podstawowe

Pils

Pochodzenie: Czechy
Rodzaj fermentacji: Dolna Fermentacja
Alkohol: 5% obj.
Ekstrakt: 12,5% wag.

Aromat

W aromacie zdecydowanie przeważa zapach czeskiego aromatycznego chmielu Saaz (Żatecki), którym piwo zostało solidnie nachmielone. Aromat ten może kojarzyć się z cytryną przez co piwo jest bardzo lekkie i orzeźwiające. Wyczuwalne są również delikatne zbożowe nuty słodu pilzneńskiego.

Smak

W smaku również dominują akcenty chmielowe. Wyraźna przyjemna goryczka powoduje, że piwo świetnie gasi pragnienie. Piwo lekkie, nie zapychające.

Barwa

Jasnozłota

Komentarz

Najbardziej znany styl piwny na świecie, klasyczny czeski pils. Lekkie piwo, bez intensywnych doznań aromatycznych.

American india pale ale

Pochodzenie: Ameryka
Rodzaj fermentacji: Górna Fermentacja
Alkohol: 5,2% obj.
Ekstrakt: 16,5% wag.

Aromat

W aromacie dominują intensywne aromaty amerykańskich chmieli czyli cytrusów, owoców tropikalnych, uzupełnione przez delikatne estry owocowe pochodzące od drożdży górnej fermentacji.

Smak

Maksymalny aromat chmieli amerykańskich, z wyraźną lecz nie przytłaczającą goryczką pozwala w pełny sposób docenić walory piwa chmielonego na zimno. Mocno wybija się cytrusowy charakter Citry, z wyraźnymi tropikalnymi nutami.

Barwa

Jasno pomarańczowa

Komentarz

India Pale Ale to tradycyjne angielskie pwio intensywnie chmielone, o podwyższonej zawartości alkoholu, chemilone na zimno – czyli chmiel wrzucony już do gotowego piwa, a nie tylko do gotowaniabrzeczki, wszystko po to aby zwiększyć trwałość piwa by mogło zachować przydatność do spożycia przez czas transportu z wysp brytyjskich do Indii. Po wielu latach styl ten został odtworzony i zmodyfikowany poprzez użycie bardzo aromatycznych amerykańskich odmian chmieli przez piwowarów zza wielkiej wody.

Pszeniczne (hefe-weizen)

Pochodzenie: Rzesza Niemiecka
Rodzaj fermentacji: Górna Fermentacja
Alkohol: 5% obj.
Ekstrakt: 12,5% wag.
Aromat

W aromacie wyraźnie czuć nuty goździkowe i bananowe. Pochodzą one od specjalnego szczepu dorżdży, który stosowany jest do fermentacji piw tego typu.

Smak

Piwo jest bardzo lekkie i orzeźwiające. Bardzo słabo nachmielone więc bez zaznaczonej goryczki. W ustach odczucie może być lekko kwaśne dzięki temu piwo jeszcze lepiej gasi pragnienie.

Barwa

Złota, lekko pomarańczowa

Komentarz

Klasyczna pozycja. Dobrze gasi pragnienie i orzeźwia. Mimo, że aromat bananów i goździków przywodzi na myśl słodki smak piwo jest jedynie delikatnie kwaśne. Bez goryczki. Ciekawym sposobem podwania i często spotykanym w nimieckich piwiarniach jest dodatek plasterka cytryny do piwa. Wzmacnia kwaśność i zwiększa orzeźwiające doznania.

Piwa alternatywne

Marcowe

Pochodzenie: Rzesza Niemiecka
Rodzaj fermentacji: Dolna Fermentacja
Alkohol: 5,1% obj.
Ekstrakt: 12,5% wag.
Aromat

W aromacie odczuwalne są nuty czyste słodowe i zbożowe pochodzące od użytych słodów monachijskiego i wiedeńskiego. Zastosowanie drożdży dolnych fermentacji powoduje, że brak aromatów estrowych. Aromaty szlachetnych klasycznych chmieli są słabo wyczuwalne lub wcale.

Smak

Smak lekko słodki z delikatnie kontrującą go chmielową goryczką. Czysty odpowiednik lagera.

Barwa

Jasno miedziana, bursztynowa.

Komentarz

Tradycyjnie piwo warzone pod koniec sezonu piwowarskiego w marcu – stąd nazwa, a pite dopiero w październiku podczas festiwalu Oktoberfest gdy nastąpiło otwarcie nowego sezonu piwowarskiego. Lekki lager, dla tych którzy nie chcą mocnej goryczki jak w piwie pils oraz chmielowych aromatów i wolą czyste słodowe piwa.

Schwarzbier

Pochodzenie: Rzesza Niemiecka
Rodzaj fermentacji:
Dolna Fermentacja
Alkohol:
4,5% obj.
Ekstrakt:
12,5% wag.
Aromat

W aromacie przebijają sie delikatne zbożowe posmaki słodu monachijskiego, który stanowi bazę tego piwa. Nie są wyczuwalne tak jak w przypadku ciemnych piw typu Porter czy Stout. Palone słody zostały użyte tylko po to, by nadać barwy. Czyste słodowe piwo z delikatnymi akcentami aromatów szlachetnych odmian chmieli.

Smak

Smak delikatnie wodnisty ze słodowymi akcentami. Delikatna goryczka i wysokie nasycenie CO2.

Barwa

Ciemnobrązowa klarowna

Komentarz

Delikatny ciemny lager. Nieco wodniste, świetnie gasi pragnienie.

Piwa sezonowe

Belgian tripel

Pochodzenie: Belgia
Rodzaj fermentacji:
Górna Fermentacja
Alkohol:
5,2% obj.
Ekstrakt:
18,5% wag.
Aromat

W aromacie odnajdziemy festiwal owocowych estrów połączonych z przyprawowymi aromatami fenoli. Wszystkie te aromaty wyprodukowane zostały przez szczep drożdży specjalnie użyty do fermentacji tego gatunku piwa.

Smak

Piwo bardzo wytrawne, smaku mogą być wyczuwalne delikatne nuty rozgrzewającego alkoholu oraz wynikająca z dużej jego obecności lekka gorycz.

Barwa

Jasna, bladożółta

Komentarz

Tradycyjne belgijskie piwo spopularyzowane przez belgijskich mnichów warzących je w murach swoich klasztornych browarów. Piwo mocno alkoholowe choć nie wydaje się takim. Bardzo mocno nagazowane przez co eksponuje swoje owocowe aromaty.

Koźlak (bock)

Pochodzenie: Rzesza Niemiecka
Rodzaj fermentacji:
Dolna Fermentacja
Alkohol:
8,5% obj.
Ekstrakt:
18,5% wag.
Aromat

Dominują tutaj nuty słodowe. Głównie pochodzące od słodu monachijskiego. Występują tutaj aromaty słodu, zbożowe, kojarzące się mocno z wypiekanym ciemnym chlebem (pumpernikiel), przywodzące na myśl słodkie skojarzenia. Po ogrzaniu wyczuwalna może być nuta szlachetnego alkoholu.

Smak

Goryczka bardzo delikatnie praktycznie niewyczuwalna. Piwo jest treściwe (bo ma wysoki ekstrakt), pełne. Smaki chmielowe są niewyczuwalne. Dominuje słód. Wyczuwalna przyjemna, lekka nuta szlachetnego alkoholu. Piwo jest porządnie nasycone dwutlenkiem węgla.

Barwa

Brunatna, ciemnobrązowa.

Komentarz

Mocne piwo, lekko słodkie, dla tych którzy nie lubią goryczki w piwie oraz nie lubią wodnistych piw, a preferują coś konkretniejszego.

Porter

Pochodzenie: Wielka Brytania
Rodzaj fermentacji: Górna Fermentacja
Alkohol: 6,5% obj.
Ekstrakt: 18,5% wag.
Aromat

W aromacie przeważają nuty pochodzenia słodowego, głównie palone, przywodzące na myśl gorzką czekoladę, kawę, kakao oraz karmelowe.

Smak

Piwo jest gęste, esencjonalne. Przeważają słodowe odczucia, kontrowane delikatną goryczą pochodzącą od większej zawartości alkoholu i użytych słodów palonych. Smaki chmielowe nie są wyczuwalne lub słabo wyczuwalne.

Barwa

Ciemnobrązowa, czarna. Pod światło daje rubinowe refleksy.

Komentarz

Pożywne, treściwe, ciemne piwo cieszące się w dawnych czasach dużą popularnością wśród tragarzy i fizycznych pracowników brytyjskich portów –stąd jego nazwa.

Piwa specjalne / exclusive

Pacific weizen

Pochodzenie: Brak – piwo hybrydowe
Rodzaj fermentacji:
Górna Fermentacja
Alkohol:
5,4% obj.
Ekstrakt:
12,5% wag.
Aromat

W aromacie mamy połączenie tradycyjnych dla weizena estrów i fenoli czyli aromatów banana i goździka oraz pacyficznych odmian chmieli aromatycznych, którymi piwo zostało intensywnie nachmielone podczas gotowania oraz na zimno, co daje ciekawa połączenie tropikalnych owoców z bananami i goździkiem przywodząc na myśl owocowy koktajl.

Smak

W smaku piwo jest tak jak klasyczna niemiecka pszenica. Delikatnie wodniste i kwaskowe, mocno wysycone dwutlenkiem węgla. Brak wyczuwalnej chmielowej goryczy.
Barwa: Pomarańczowa, mętna, nieprzejrzysta.

Barwa

Pomarańczowa, mętna, nieprzejrzysta.

Komentarz

Hybryda Pacyfic Pale Ale z niemieckim Hefe Weizenem. Zachowano wszystkie najciekawsze cechy niemieckiej pszenicy i podbito jej owocowość użyciem nowozelandzkich chmieli.

Extra sepcial bitter

Pochodzenie: Wielka Brytania
Rodzaj fermentacji:
Górna Fermentacja
Alkohol:
6,5% obj.
Ekstrakt:
25% wag.
Aromat

Bardzo bogaty aromat słodów karmelowych, palonych. Zapachy kojarzące się z czekoladą, kawą, ciemnym chlebem, pralinami. Możliwa delikatnie alkoholowa nuta. W egzemplarzach długo leżakowanych pojawią się nuty ciemnych suszonych owoców kojarzące się mocnymi ciemnymi winami tak jak np. Sherry czy Porto.

Smak

bardzo bogaty złożony smak. Piwo bardzo pełne, esencjonalne. Delikatnie nagazowane by miało bardzo degustacyjny charakter.

Barwa

Czarna, nieprzejrzysta.

Komentarz

Najmocniejszy stout produkowany w browarze. Styl wywodzi się z Wielkiej Brytanii, piwo było produkowane na eksport do Carskiej Rosji, gdzie cieszyło się wielkim upodobaniem dworu i samego Cara, stąd nazwa oraz zwiększona zawartość ekstraktu, a co za tym idzie alkoholu.